Groningerbank

Groningerbank

Manifestatie “wonen in stadshart” in opdracht van de Gemeente Groningen

Het monumentale pand wordt momenteel gebruikt als Cultureel studenten centrum van de USVA. Ondanks de aanpassingen die het gebouw ondergaan heeft bevat het nog veel originele elementen die de oorspronkelijke functie van het gebouw verraden. Zoals de rijk gedecoreerde directeurs vertrekken, de loketten uitgevoerd in glas in lood en de driedubbel dikke stalen kluisdeur in het souterrain. Het bankgebouw werd in opdracht van de Groningerbank in 1919 gebouwd door de Amsterdamse architecten A.D.N & J.G. van Gendt.

Het pand is drieledig opgebouwd, het bestaat uit een massief voorhuis, een lichtere functionele middenbouw en een meer stads achterhuis. Om het pand geschikt te maken voor bewoning en tegelijkertijd de oorspronkelijke waarden van het gebouw te behouden is de bestaande structuur van het gebouw het uitganspunt geweest van het ontwerp.In elk bouwdeel is een woningtypologie ingepast die gebruik maakt van de aangetroffen specifieke ruimtelijke kwaliteiten. Hierdoor ontstaan 7 woningen die zich onderscheiden in 3 verschillende woning typologie├źn.

Op het binnenterrein tussen de Munnekeholm en de achtergelegen Schoolholm ligt een openbare historische Kloostertuin. Een nieuwe semipublieke binnenstraat gelegen in het verlengde van de bestaande entree maakt deze binnentuin ook daadwerkelijk publiek toegankelijk. Door het dak en de vloeren over de volledige lengte van de middenbouw open te breken, krijgt de binnenstraat een licht en openbaar karakter. Vanaf deze binnenstraat zijn de publieke functies te betreden die in het souterrain en op begane grond zijn gesitueerd. De woning entrees bevinden zich op de besloten eerste verdieping van het gebouw.

De doorbraken, aanpassingen en nieuwe verbindingen worden geflankeerd door solide in terrazzo uitgevoerde elementen. Hoewel de ingrepen afsteken van de bestaande authentieke detaillering, zoekt de nieuwe architectuur aansluiting bij het bestaande doordat het eenzelfde kleurrijke monumentale taal spreekt.Hierdoor gaan de ruimtelijke ingrepen een dialoog aan met de oorspronkelijke architectuur van het gebouw.

 

Manifestatie Groningen – Wonen in stadshart

170426 Doorsnede

GB-dvmb-08

GB-dvmb-10

GB-dvmb-09

GB-dvmb-05

GB-dvmb-06

GB-dvmb-07

 

 

Comments are closed.